Viihtyisä ja aktivoiva catio on kissan paratiisi

Kissan vapaa ulkoilu on erittäin vaarallista eikä kissaa koskaan suositellakaan päästettävän ulkoilemaan vapaana. Ensinnäkin jo pelkästään liikenne aiheuttaa vapaana ulkoilevalle kissalle monenlaisia vaaratilanteita. Joillakin alueilla vapaana ulkoileva kissa on vaarassa jäädä myös petoeläinten saaliiksi. Tästä syystä vastuullinen kissanomistaja ulkoiluttaakin kissaansa ainoastaan valjaissa tai kissatarhassa eli catiossa. Parhaimmillaan catio on oikea kissan paratiisi, jos tarha on suunnilteltu viihtyisäksi ja kissaa aktivoivaksi tilaksi, jossa se saa ulkoilla turvallisesti, mutta itsenäisesti. Kerromme tässä artikkelissa vinkkejä kissan cation rakentamiseen ja suunnitteluun. Hyvä suunnittelu on tässäkin asiassa A ja O. Jos sinusta tuntuu, että omat ideasi ovat jäissä, kannattaa lisävinkkejä katsastaa esimerkiksi Pinterestin aarreaitasta.

Rakenna catioon kiipeilytasoja

Hyvä kissan catio sisältää tukevia kiipeilytasoja, joilta kissa voi tarkkailla ympäröivää ulkomaailmaa yläilmoista käsin. Tässä kohtaa voi käyttää mielikuvitusta ja hyödyntää vaikkapa luonnosta löytyviä tukevia ja korkeita oksia kiipeilytasojen rakentamiseen. Tärkeintä on, että tasot ovat tukevia ja turvallisia käytössä. Kissa nauttii, kun pääsee kiipeilemään ja kun sillä on tilaisuus tarkkailla ulkomaailmaa korkealla sijaitsevalta tasolta käsin. Tasojen väliin voi asentaa raapimapuita, joissa kissa saa teroittaa kynsiään. Hyvä catio on turvallinen, viihtyisä ja virikkeellinen ja moni kissa nauttii, kun saa seurata luonnonelämää omasta catiostaan käsin. Suunnittele catio aina kissa edellä eli siten, että catio vastaa mahdollisimman hyvin kissasi tarpeita.

Varmista kissalle vapaa pääsy catioon

Kissa on itsenäinen eläin, joka haluaa yleensä itse päättää, milloin ulkoilee ja milloin köllöttelee mieluiten sisätiloissa. Tästä syystä olisikin parasta, että kissalla olisi catioon ainakin osan päivää vapaa pääsy esimerkiksi ikkunaluukun kautta. Varmista kuitenkin jälleen, että ulosmenoaukko on turvallinen ja ettei kissa pääse livahtamaan siitä cation ulkopuolelle. Varmista myös, etteivät muut eläimet pääse ulkoa sisään catioon.

Huolehdi, että catiosta löytyy varjopaikkoja

On tärkeää, että catio on katettu ja että sieltä löytyy varjopaikkoja. Ellei kissa pääse itsenäisesti tarvittaessa sisään juomaan, syömään ja käymään vessalaatikolla, tulee myös nämä varata kissalle catioon. Huolehdi siitä, että kissan juomavesi on raikasta eikä ruoka pääse pilaantumaan, sillä kuumassa ulkoilmassa ruoka pilaantuu huomattavasti nopeammin kuin sisätiloissa.