Lemmikit vapaa-ajan uskollisina seuralaisina

Hektisessä nykyajassa moni kokee yksinäisyyttä. Läheisiä ystäviä voi olla vaikea löytää, kun lähes kaikilla tuntuu olevan jatkuva kiire työ- ja perhe-elämässä. Tämä varmasti osittain selittää, miksi erilaiset lemmikit ovat niin kovin suosittuja seuralaisia; ne ovat uskollisia ystäviä, jotka ovat tukena niin arkena kuin vapaa-aikanakin. Niillä ei ole kiire mihinkään ja ne ovat aina valmiita kuuntelemaan omistajansa murheet. Ne eivät tuomitse eivätkä arvostele ja hyväksyvät ihmisen sellaisena kuin hän on. Lemmikin kanssa omistajan ei tarvitse kokea ulkonäköpaineita, vaan hän voi olla juuri sellainen kuin on – puutteineen päivineen. Lemmikit ovat oivallisia ja uskollisia ystäviä kaikenikäisille eläinrakkaille ihmisille, mutta tässä artikkelissa käsittelemme erityisesti kahden ryhmän: lasten ja vanhusten, ystävyyssuhdetta eläinten kanssa.

Lemmikit lasten ystävinä

Lemmikit ovat erityisen hyviä ystäviä lapsille, kunhan huolehditaan siitä, että lapsi osaa käsitellä lemmikkiään oikein ja että aikuinen kantaa viime kädessä vastuun siitä, että lemmikki saa asiallista hoitoa.

Myös osa lapsista kokee olevansa yksinäisiä. Esimerkiksi koulukiusaaminen on Suomessa valitettavan yleistä. Koulukiusatulle lapselle on erityisen tärkeää, että hänellä on edes joku, jolle voi purkaa kiusaamisen aiheuttamia tuntoja. Lemmikki kuuntelee ja lohduttaa pyyteettä. Samalla lapsi oppii kommunikoimaan toisen elävän olennon kanssa, ottamaan tästä vastuuta ja ottamaan tämän huomioon. Näin lapsi saa toteuttaa hoivaamistarvettaan ja hänen empatiakykynsä kasvaa.

Ei ole lainkaan sattumaa, että eläimiä käytetään terapiaeläiminä ja että esimerkiksi kirjastoissa vierailee kirjastokoiria. Esimerkiksi Maine coon -kissojen on todettu toimivan erityisen hyvin terapiakäytössä, jopa autististen lasten kohdalla. Koiralle ujokin lapsi uskaltaa lukea ääneen ja saa näin tilaisuuden harjoitella ääneenlukemista turvallisissa olosuhteissa. Tämä lisää lapsen itseluottamusta.

Lemmikit vanhusten ystävinä

Vanhukset ovat ryhmä, joka kokee usein yksinäisyyttä. Rauhallinen ja helppohoitoinen lemmikki voikin olla hyvä valinta myös vanhuksen ystäväksi, ja esimerkiksi osassa vanhainkoteja toimii tai vierailee terapiakissa pitämässä vanhuksille seuraa. Monella vanhuksella on ollut nuoruudessaan kissa tai muu lemmikki, joten kissan vierailu voi tuoda vanhuksen mieleen mukavia muistoja. Lemmikki voi auttaa pitämään vanhuksen virkeänä, sillä lemmikin vuoksi vanhuksen on noustava ylös sängystä, vaikka muutoin sänkyyn jääminen saattaisikin tuntua houkuttelevalta vaihtoehdolta.