Kuinka aktivoin kissaani?

Kissan aktivoiminen on tärkeää, jotta kissa voisi elää oikeaa kissanelämää. Luonnossa kissaeläimet ovat saalistajia, mikä on hyvä ottaa huomioon suunniteltaessa kissalle sopivaa aktivointia. Kerromme tässä artikkelissa muutaman hyvän vinkin kissan aktivoimiseen.

Tarjoa kissallesi ulkoilumahdollisuus virikkeellisessä catiossa tai valjaissa

Virikkeellinen catio eli kissatarha on kissalle hyvä mahdollisuus ulkoilla ja nauttia raittiista ilmasta. Cation tulee olla tukeva ja turvallinen, ja olisi hyvä, jos kissa pääsisi liikkumaan catioon ja takaisin sisään itsenäisesti vaikkapa ikkunaluukun kautta. Catioon on hyvä varata monenlaisia virikkeitä, kuten kiipeilymahdollisuuksia, joiden avulla kissa viihtyy ja nauttii olostaan ulkoilmassa. On kuitenkin tärkeää muistaa, että kissan tulee päästä catiossa myös suojaan auringolta.

Jos sinulla ei ole pihaa, mutta kodissasi on parveke, on myös parvekkeesta mahdollista luoda kissojen ulkoilukeidas. Lasitettu parveke toimii sellaisenaan, kunhan varmistat parvekkeen turvallisuuden. Lasittamattoman parvekkeen voit suojata kissaverkolla. Laita myös parvekkeelle kissalle kiipeilypuu tai muunlainen kiipeilymahdollisuus ja anna kissasi nauttia oikeista kissanpäivistä.

Kissaa voi ulkoiluttaa myös valjaissa, kunhan muistaa, ettei kissa käyttäydy valjaissa koiran tapaan. Näillä kävelylenkeillä kissa vie omistajaa, ja omistajan tehtävänä on seurata perässä ja varmistaa ulkoilun turvallisuus. Tukevat ja kissan päällä istuvat valjaat ovat tärkeä varuste ulkoilutettaessa kissaa.

Valitse kissalle sopivia leluja

Kotoa on hyvä löytyä kissalle sopivia leluja, jotka ovat kissalle turvallisia ja aktivoivat sitä harjoittamaan saalistamista. Erilaiset huiskat ja pallot kiinnostavat kissaa. Jos haluat tarjota kissallesi vaihtelua, kokeile vaikkapa robottikaloja tai kissanminttua sisältäviä leluja. Raapima- ja kiipeilypuu tulisi löytyä jokaisesta kissakodista.

Kissakaveri

Moni kissa nauttii siitä, että sillä on kaverina lajitoveri. Toinen kissa ymmärtää toista kissaa paremmin kuin ihminen voi koskaan ymmärtää. Toisen kissan kanssa kissa pääsee myös leikkimään lajityypillisiä leikkejä, minkä seuraaminen on omistajallekin erityisen antoisaa. Kissakaveri pitää kissalle seuraa myös silloin, kun omistaja ei ole paikalla. Tulee kuitenkin varmistaa, että valitsemasi yksilöt sopeutuvat toistensa seuraan, sillä myös kissat ovat yksilöitä, eivätkä kaikki kissat välttämättä välitä toisten kissojen seurasta. Yleensä kissan sterilointi tai kastrointi rauhoittaa kissaa ja tekee kissojen yhteiselosta entistä seesteisempää.