Harrastuksena kissojen kasvatus

Moni kissaihminen haaveilee siitä, että hänen kotinsa täyttyisi suloisten kissanpentujen tassujen äänistä ja että hän pääsisi seuraamaan lähietäisyydeltä kissan synnytyksen ja syntymän ihmettä. Tätä kautta saattaa herätä innostus kissojen kasvatusta kohtaan. Vain harva kasvattaa Suomessa kissoja ammattimaisesti, mutta harrastuksena kissojen kasvatus voi olla mielekästä. Kevein perustein tähän ei kuitenkaan koskaan tule ryhtyä ja kissojen hyvinvoinnin tulee aina olla ensisijainen tavoite. Pentutehtailuun ei tule sortua myöskään kissojen kohdalla.

Valitse jalostuskissat huolella

Jalostuskissat tulee valita huolella. Niiden perimässä ei saisi olla tiedossa olevia sairauksia ja kissojen tulisi muutoinkin täyttää mahdollisimman hyvin rodunomaiset ominaisuudet. Maatiaiskissojen kasvattamista ei yleensä pidetä lainkaan mielekkäänä, sillä maatiaiskissoja on jo pilvin pimein vailla kotia. Maatiaskissaa haluavan kannattaakin hankkia lemmikkinsä eläinsuojeluyhdistykseltä ja tarjota näin koti sellaiselle kissalle, joka todella tarvitsee kodin.

Älä harrasta pentutehtailua

Joku saattaa pitää rotukissan tavallisesti noin 1 000 euron pinnassa liikkuvaa hintaa niin korkeana, että saattaa sortua harkitsemaan pentujen teettämistä liukuhihnatyönä. Tällaiseen pentutehtailuun ei kuitenkaan koskaan pitäisi ryhtyä, vaan eläinten hyvinvoinnin tulee olla kaikessa kasvatustyössä ensisijaista. Emokissojen tulee saada levätä riittävästi synnytysten välillä eikä niitä saa rasittaa liikaa. Pentujen hyvinvoinnista tulee huolehtia asianmukaisesti eikä niitä saa luovuttaa uusiin koteihin liian nuorina. Emo opettaa kissanpennulle erittäin tärkeitä kissan elämässä tarvittavia asioita, ja liian nuorena emosta erotettu kissanpentu saattaa myöhemmässä elämänvaiheessaan käyttäytyä monin tavoin poikkeavalla tavalla.

Jokaiselle pennulle tulee myös löytää asiallinen koti, eikä tämä välttämättä onnistu, jos pentuja tehtaillaan liukuhihnameiningillä. Lisäksi pennut tulee käyttää eläinlääkärillä, rokottaa ja siruttaa, mikä sekin maksaa. Loppujen lopuksi 1 000 euroa on melko pieni korvaus kaikesta siitä vaivannäöstä ja kuluista, joita kissanpennun elämän ensikuukausina pennun asianmukainen hoito vaatii.

Älä luovuta kissanpentua mihin tahansa kotiin

Kissanpennun uuden kodin asiallisuus tulee ehdottomasti varmistaa, eikä kissanpentua tulisi koskaan luovuttaa ihan millaiseen kotiin tahansa, vaikka pennusta saisikin rahaa. On tärkeää, että uudessa kodissa sitoudutaan hoitamaan kissaa asianmukaisella tavalla koko sen elämän ja kaikissa kissan elämänvaiheissa.