Agility on huima laji!

Agility on monen koiranomistajan suosikkilaji. Se soveltuu kuitenkin koirien lisäksi myös ainakin kissoille sekä kaneille. Lajina agility on huima niin osallistujien kuin katsojienkin kannalta. Laji vaatii sujuvaa yhteistyötä lemmikin ja omistajan välillä. Hyvä agility-suoritus näyttää lähes siltä kuin lemmikki ja omistaja osaisivat lukea toistensa ajatuksia!

Mitä agility vaatii?

Koiran osalta agility vaatii, että koiralla on vähintään peruskoulutus kunnossa. Agilityyn osallistuvan koiran tulee käyttäytyä mallikelpoisesti niin toisten koirien kuin vieraiden ihmistenkin keskuudessa. Tämän lisäksi sen tulee olla nopea oppimaan sekä palveluhalukas. Rotuvaatimuksia agilityyn osallistuvien koirien kohdalla ei ole ja myös sekarotuiset koirat saavat osallistua agilityyn.

Koirien osalta esimerkiksi bordercolliet menestyvät usein agilityssa erityisen hyvin ja kahmivat menestystä agilityradoilla. Näissä koirissa yhdistyy miellyttämisenhalu, tottelevaisuus, nopeus sekä ketteryys, jotka ovat kaikki tarpeellisia ominaisuuksia kilpailtaessa agilityradoilla nopeudessa ja näppäryydessä.

Agility ei ole vaativa laji ainoastaan lemmikille, vaan etenkin vauhdikkaassa koira-agilityssa myös ohjaaja joutuu koville. Tästä syystä myöskin ohjaajan on syytä olla kunnossa. Lisäksi hänen tulee osata ohjata lemmikkiään ja hänellä tulee olla riittävästi kärsivällisyyttä ratojen harjoitteluun. Agilityssa menestyminen vaatii runsasta harjoittelua, mutta parhaimmillaan juuri harjoittelu on erityisen mukavaa ja tarjoaa onnistumisen elämyksiä niin lemmikille kuin omistajallekin.

Agility on laji, jossa ohjaajan ja lemmikin tulee toimia yhteistyössä saumattomasti. Tämän johdosta näiden tulee osata lukea toisiaan ja ennakoida nopeasti muuttuvia tilanteita. Vauhdikkaassa lajissa aikaa päätöksentekoon jää usein vain joitakin sekunteja, eli laji vaatii nopeaa päätöksentekotaitoa sekä jonkin verran itseluottamusta.

Mitä agility tarjoaa?

Ensinnäkin agility tarjoaa sekä omistajalle että lemmikille mielekkään tavan liikkua. Toiseksi se tarjoaa molemmille myös aivojumppaa, sillä ratojen oikeanlainen suorittaminen on melkoisen haastavaa. Parhaimmillaan laji lähentää omistajaa ja lemmikkiä ja auttaa näitä ymmärtämään toisiaan entistä paremmin. Onnistunut agility-suoritus näyttää lähes siltä, että lemmikki ja omistaja lukevat toistensa ajatuksia ja osaavat ennakoida toisen liikkeitä radalla. Tällaista saumatonta ihmisen ja eläimen välistä yhteistyötä on upea katsella, eikä olekaan ihme, että juuri agility tarjoaa erityisen runsaasti onnistumisen elämyksiä myös osallistujille!